Welkom !!

De aller eerste (originele) Powerball

Oude NSD Powerball

In 1993 kwam NSD (Nanosecond) Taiwan met hun eerste Powerball op de markt. Er is sinds die tijd enorm veel veranderd. Dit artikel beschrijft onder andere de NSD modellen van weleer. Een van de belangrijkste redenen daarvan is natuurlijk dat de auteur van dit artikel nog steeds een zwak heeft voor de originele eerste powerballs die zijn uitgekomen tussen 1993 en 1999. 

NSD kwam in 1993 met de Powerball PB-188 Regular op de markt. Een geweldig apparaat die lange tijd de best verkochte Powerball is gebleven. De populariteit van de PB-188 duurde zeker voort tot 2010 toen de Autostart varianten op de markt kwamen.
In 1998 werd de speedmeter geïntroduceerd. Deze maakte het mogelijk trainingsprogramma's te volgen met de Powerball regular. In 1998 ging de PB-188 ook officieel Powerball heten en heeft het bedrijf NSD hier ook trademarks en patenten voor aangevraagd en gekregen. Officieel is het zo dat alleen NSD producten 'powerball' genoemd mogen worden.

In 1999 kwam NSD met de PB-188C, de PB-188L en de PB-188LC. Deze powerballs beschikten over gekleurde LED verlichting. Door de bal te laten draaien werd er door een kleine dynamo stroom gegenereerd die gebruikt kon worden voor de verlichting. Hier begon de populariteit van de Powerball pas echt. In veel Europese landen werden er honderden per dag verkocht. Bij NSD werkten toentertijd meer dan 50 operators en was een een grote R&D afdeling die bezig was met technologische ontwikkeling. Deze zit er overigens vandaag de dag nog, maar deze is iets kleiner geworden vanwege de grote concurrentie en de afnemende vraag.

Vandaag de dag zien de Powerballs er heel anders uit dan de varianten die tussen 1993 en 2000 werden gemaakt. Zo beschikken de meeste ballen nu over een autostart mechanisme, en zijn de Powerballs schok- en valbestendig. Details over de nieuwe producten volgen uiteraard snel!