Welkom !!

Powerball Clone War ?

Fake powerballsSinds het begin van de Powerball revolutie in 1993 zijn er diverse fabrieken 'powerballs' gaan produceren. Ook is het zo dat bestaande merken onder een andere naam op de markt worden gebracht in andere landen. Door middel van grijze import verschijnen deze dan ook weer in andere landen wat voor verwarring kan zorgen. Ik kan mij voorstellen dat de consument door de bomen het bos vaak niet meer kan zien. Dit artikel zal hier enige structuur in aan proberen te brengen door alle varianten te benoemen.

De oorsprong van de Powerball gaat ver terug, namelijk naar het jaar 1908 waar een patent is gedeponeerd die de 'handmatig aangedreven gyroscoop' omschrijft. In 1971 volgt een patent van de uiteindelijke gyroscopische bal met als uitvinder A. Mishler, die werkte voor het bedrijf Wornoto Incorporated. Dit bedrijf bestaat inmiddels niet meer.

Het product werd als eerste geproduceerd door Dynaflex die tot op de dag van vandaag nog steeds ballen ontwikkeld en produceert. De allereerste product kreeg de naam Dynabee Powerball. Er zijn echter veel handelsnamen en patenten die hier op volgen. Het bedrijf NSD Nanosecond in Taiwan kreeg de rechten in handen van Dynaflex om de Powerball te mogen produceren. Hier begon NSD mee in 1993. Pas in 1998 kregen de producten van NSD officieel de naam Powerball.

Deze naam werd ook gedeponeerd en is beschermd over de hele wereld. Enkele grote distributeurs hebben de naam Powerball op lokaal niveau vast weten te leggen. Zo kennen wij bijvoorbeeld het bedrijf RPM Sports uit Ierland die de naam Powerball wereldwijd heeft vastgelegd. Het bedrijf Kern Power heeft dezelfde rechten maar opereert voornamelijk in Rusland en Duitsland. Just add Sugar heeft de rechten in de Benelux.

De afgelopen decenia zijn er echter diverse partijen actief geworden op de Powerball markt. Bij deze een overzicht:

Overzicht van verschillende echte en namaak Powerballs

NSD Powerball
Dit is de originele Powerball lijn van NSD voor de Europese markt. Deze worden verkocht door RPM Sports uit Ierland en Just add Sugar uit Nederland

NSD Spinner
De NSD 'Powerball' lijn uitgebracht voor de Amerikaanse markt. Deze mogen de beschermde naam Powerball niet gebruiken en gebruiken daarom de term spinner. Het product is echter hetzelfde op de gripband, de handleiding en de verpakking na. Het bedrijf NSD Spinner zorgt voor de distributie.

Powerball the original
Dit is de originele NSD Powerball maar dan met een ander label. Deze wordt voornamelijk in Duitsland verkocht en enkele andere landen aan de oostkant van Europa. Ook in Nederland is er een dealer van Powerball the original actief.

Powerball 250hz
De grootste distributeur ter wereld RPM Sports heeft een aantal eigen merk Powerballs laten produceren. Aangezien RPM Sports over de merknaam Powerball beschikt mogen deze producten deze naam voeren. De kwaliteit van deze ballen benaderd de Nanosecond ballen. Nanosecond heeft besloten enkele ballen van RPM Sports over te nemen en ook te gaan voeren. (zoals de Powerball Signature PRO en de Pico) De samenwerking tussen deze twee partijen is momenteel erg close.

Gyrotwister
De Gyrotwister wordt ook wel de Xbeam genoemd. Het bedrijf komt uit Duitsland en is voor zover de auteur dit kan inschatten actief in een aantal landen. Het is echt een ander product dan de NSD of de Dynabee Powerballs en wordt ook in een andere fabriek geproduceerd. De Gyrotwister wordt over het algemeen gezien als de beste kloon die er is. De kwaliteit is redelijk tot goed en veel beter dan andere alternatieven.

Rollerball
Verwar deze term niet met de film Rollerball :-) Hier en daar komen we deze bal namelijk echt nog tegen. Er is een Rollerball Classic en een Rollerbal Premium. De bal is niet voorzien van enige bedrukking en lijkt dus een soort OEM versie te zijn. Deze bal wordt door een Chinese fabriek gemaakt (Yiwu Wenhui) De kwaliteit van deze bal is onbekend aangezien de schrijver van dit artikel de bal niet heeft kunnen testen.

Dynaball
Deze bal is van Dyna-flex en dus van het eerste bedrijf die dergelijke ballen op de markt bracht. Via Google zult u al snel vergelijkende tests vinden tussen de Dyna-flex ballen en die van NSD.

Ironpower
Dit is een product range die door Dyna-Flex op de markt wordt gebracht. Het zijn premium range ballen die een tegenhanger zijn van de Diablo en Titan ballen van NSD. (of die van NSD zijn een tegenhanger van die van Dynaflex natuurlijk) Er is een Iron power silver, black en red.

Orionball & Forceball & Wristball
Deze producten worden gemaakt in China en proberen mee te liften op de successen van Dynaflex en Nanosecond. De kwaliteit heb ik zelf mogen ervaren. Deze ligt beduidend lager. De prijs is er dan ook naar en daardoor zijn deze ballen dan wellicht toch weer interessant voor een bepaalde doelgroep. Deze ballen zijn niet uitgebalanceerd met laser gestuurde apparatuur.

Bushido ball
Dit is een afsplitsing van de Gyrotwister die hierboven staat beschreven. Bij de auteur van dit artikel is deze bal volledig onbekend.

Tunturi
Tunturi is een Fins bedrijf die oorspronkelijk werd opgericht als fietsen reparatie firma. Deze firma is wereldwijd uitgegroeid als een hele grote partij in fitness apparatuur. Onlangs heeft Tunturi een gyro bal op de markt gebracht die ook in Nederland wordt verkocht. Door een hele lage prijsstelling heeft de Tunturi bal grip gekregen op de onderkant van de markt. De kwaliteit van deze bal is niet vergelijkbaar met NSD en of Dynaflex, maar de prijs kwaliteit verhouding is wel in orde.

Magicball
Dit is ook een bal die aan de onderkant van het marktsegment opereert net zoals Tunturi. Voor zover bij mij bekend is de Magicball een Chinese kloon en is de kwaliteit hiervan onbekend.

Onze visie:

Zoals we kunnen zien is er nogal wat keuze in Powerball land. De bovengenoemde varianten is nog lang niet alles. Dealers en verkopers nemen namelijk merken en namen van elkaar over om zo klanten te interesseren. Soms op correcte wijze maar soms ook op incorrecte wijze. Indien u op zoek bent naar een goede bal dan heb ik wel een tip:

Keuze voor kwaliteit:
Ga voor een NSD Powerball, spinner of een powerball the original
Als u serieus gaat trainen met de bal dan is dit echt bijna een verplichte keuze.

Keuze voor lage prijs:
Ga voor een Powerball Vortex of een 250hz clear die goedkoper zijn dan de non originals maar wel de kwaliteit van NSD & Dynaflex benaderen.