Welkom !!

Wat is een Powerball precies ?

Volgens Wikipedia:

"A gyroscopic exercise tool is a device used to exercise the wrist as part of physical therapy or in order to build palm, forearm and finger strength. It can also be used as a unique demonstration of some aspects of rotational dynamics.

The device consists of a tennis ball-sized plastic or metal shell around a free-spinning mass, which is started with a short rip string. Once the gyroscope inside is going fast enough, a person holding the device can accelerate the spinning mass to high revolution rates by moving the wrist in a circular motion."

Wat experts zeggen over de Powerball

Powerballwinkel klant en in het dagelijks leven wetenschapper Peter v/d S kwam met de volgende tekst over onze Powerball:

"De gele kern in de Powerball werkt hetzelfde als een gyroscoop: de kern kan zeer snel om haar as draaien. Om deze draaiende beweging aan te drijven maakt u een bepaalde polsbeweging. Hierdoor wordt in de kern een zogeheten draai impuls opgebouwd.

Hoe hoger deze draai impuls des te sterker zal de gele kern zich verzetten tegen verandering van stand en positie, net als bij de een gyroscoop die niet kan omvallen.

Elke verandering van stand of positie van de Powerball gaat dan ook gepaard met een weerstandskracht die u in uw pols voelt. De kracht die uw pols daardoor moet uitoefenen kan oplopen tot zo'n 20 kg.

Door verschillende oefeningen te doen kunt u verschillende spiergroepen trainen."

Bron: Peter v/d S. (Powerballwinkel klant / wetenschapper )

Geschiedenis

De Powerball is oorspronkelijk ontwikkeld door Dynaflex. Al snel pakte het Taiwanese bedrijf NSD het concept op en heeft in overleg met dit Amerikaanse bedrijf de NSD Powerball ontwikkeld.

Op dit moment zijn het twee losstaande bedrijven geworden die elk hun eigen lijn doorontwikkeld en op de markt brengt. Dynaflex richt zich eigenlijk alleen op de VS terwijl NSD over de hele wereld ballen uitlevert. Dit is de reden dat wij hebben gekozen voor NSD ballen. Deze zijn qua prijs/kwaliteit overigens ook het meest interessant voor ons.

Daarnaast werkt NSD sinds 2013 samen met het Ierse RPM Sports die een eigen range van officiële Powerballs op de markt brengt. Denk hierbij o.a. aan de Vortex, Classic, Classic Pro, Supernova, Signature en Purple Haze.


De binnenkant van een Powerball:

De verschillende onderdelen, van boven naar beneden benoemd;

  • Shell: de buitenkant
  • Gripband: de rubber band om de Powerball heen zorgt voor extra grip
  • Kern of Gyroscoop: wekt de enorme krachten op
  • Stalen as: maakt de bal trilling vrij

Afbeelding van een RPM Powerball Classic met alle onderdelen uit elkaar weergegeven

Animatie van een powerball op toeren:


Pas op voor imitaties

Er zijn inmiddels een aantal goedkoper varianten / imitaties op de markt gesignaleerd van de Powerball. Wij zijn hier continu mee bezig aangezien wij in het bezig zijn van enkele merkrechten op dit gebied.

Het is alleen lastig om te voorkomen dat u als consument wel eens in aanraking kan komen met een variant van de Powerball en deze wellicht zelfs aanschaft. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij altijd aan voor de echte originele Powerball te gaan! Dit zijn dus de Powerballen van RPM en NSD ofwel alle Powerballs op onze website.

Goedkope imitaties kunnen gevaarlijk zijn
De kern van de Powerball gaat met enorme snelheden om zijn as. De kleinste afwijking zorgt voor trillingen of zelfs een defect van de bal op korte termijn.

Door een Powerball niet met laser technologie uit te lijnen worden de ontwikkel kosten natuurlijk enorm gedrukt. Deze ballen zijn echter van een twijfelachtige kwaliteit aangezien de uitlijning niet goed kan worden uitgevoerd.

Nieuwe impuls door Speedmeters

Onlangs is er een speedmeter geïntroduceerd die wordt opgeladen door de stroom die u zelf opwekt met het draaien van uw Powerball! Deze ballen zijn inmiddels enorm populair geworden.

De speedmeter kan net zoals de oude variant welke op batterijen werkte uw huidige snelheid weergeven, het aantal omwentelingen en er zitten een aantal duurtest programma’s in. Hiermee kunt u zichzelf trainen. Ook wordt de maximaal behaalde snelheid onthouden. Deze kunt u resetten wanneer u dat wilt.